P U T N I K - F O R U M

FORUM PUTNIK
REGISTRACIJA:

*Kako ne bi neko "brljao" po porukama koje ste ostavili i kako biste u potpunosti iskoristili
mogućnosti foruma, morate se registrovati i tom prilikom odabrati za sebe korisničko ime i
lozinku.
*Učešće u radu foruma je besplatno i omogućuje vam sledeće:
* Da postavite novu temu za diskusiju
* Da učestvujete u postojećim diskusijama
* Da uređujete/prepravljate svoje poruke
* Da primate e-mailom obaveštenja kad neko odgovori na vašu diskusiju i teme koje ste odredili.
* Da šaljete lične poruke drugim korisnicima foruma
* Da u kalendar unosite događeje koji su bitni za vas
* Da podesite spisak 'prijatelja' kako biste brzo mogli da vidite ko je od vaših prijatelja
*Osim imena i lozinke neophodno je da upišete i e-mail adresu.
*Unošenjem e-mail adrese
nećete biti 'otvoreni' za neželjene poruke (spam) pošto možete da sakrijete adresu tako da
je onaj ko vam šalje poruku preko ovog foruma ni na koji način ne može otkriti. (Da biste
ovo proverili, možete poslati poruku drugom korisniku foruma.)
Administrator može zahtevati da vam završni deo registracije bude poslat e-mailom, kako bi se uverio da je vaša e-mail adresa važeća i u funkciji.

DOBRODOSLI NA FORUM "Z A H V A LJ U J E M O" NA VASEM PRISUSTVU
P U T N I K - F O R U M

PRIJATAN BORAVAK NA FORUMU PUTNIK ŽELI VAM ADMINISTRACIJA SAJTA I FORUMA Druženje, Upoznavanje, Chat, Zabava,Muzika, Humor,Filmovi, Crtaći, Omoti,Vesti, Vicevi,Oglasi,Zanimljivosti, Igrice, Sport, Programi ...

 Da bi imali odlican pregled Sajta,koristite IE-pretrazivac i rez:1280x800. Da bi vam brze otvarala Index stranica,potrebno vam je minimalna brzina.
(OBAVESTENJE) Nijedan od fajlova na ovom sajtu nisu hostovani na nasem serveru.Linkovi su napravljeni/generisani iskljucivo od samih korisnika. Administratori, vlasnici, sajta http://putnik.serbianforum.info/index.htm Nisu odgovorni za ono sto korisnici pisu ili ostavljaju putem linkova, niti za bilo koje delo korisnika.Nemojte koristiti ovaj sajt za distribuciju ili download bilo kakvog materijala, ukoliko nemate legalna prava za to.Vasa je odgovornost ukoliko dodajete, distribuirate i downloadujete slicne fajlove.

Приступи

Заборавио сам шифру!

Vreme Beograd

Prevision del Tiempo en Belgrado

  S pocetka 20 veka

  lalemile
  lalemile

  Broj poruka : 117
  Poeni : 337
  Reputation : 1
  Datum upisa : 05.10.2009
  Godina : 105

  S pocetka 20 veka Empty S pocetka 20 veka

  Порука by lalemile on Wed Oct 07, 2009 12:13 pm

  S pocetka 20 veka 03_210

  • 3. aprila 1903.
  Na beogradskim ulicama sa pojavio prvi automobil. Uvezao ga je Boško Radulović. Automobil je bio marke Neseldorf, a u varoš ga je dovezao šofer istoimene fabrike automobila iz Nemačke sa zadatkom da vožnji obuči nekog od Beogradjana.
  • 20. aprila 1903.
  Beogradjanin Mladen Ljubinković položio vozački ispit na automobilu marke Marel-Union i tako postao prvi vlasnik vozačke dozvole u gradu.
  S pocetka 20 veka 404px-10

  • 20. novembar 1905.
  Obavljen prvi medjunarodni telefonski razgovor izmedju Budimpešte i Beograda, uz posredovanje telefonistkinje preko tzv. manuelnog voda.
  • 1909.
  Održane prve motociklističke trke u organizaciji Prvog srpskog - velosipedskog društva. Trke su održane na relaciji Niš-Beograd.
  • 1910.
  Beogradjanin Andra Ristić postaje prvi zvanični zastupnik jedne automobilske fime - nemačke marke N.A.G.
  S pocetka 20 veka Farman10

  • 18. decembra 1910.
  Prvi uspeli letovi avionom. Na letelištu na Banjici, sleteo je avionom Farman, ruski pilot Maslenikov
  • 1aprila 1922.
  Osnovan Aero-klub na inicijativu solunskih avijatičara. Predsednik je bio knez Pavle, a potpredsednik Tadija Sondermajer, pionir vazduhoplovstva.
  1923.
  Održane prve auto-moto trke na Banjici uz pokroviteljstvo kralja Aleksandra Karadjordjevića, na mestu današnjeg stadiona FK Rad.

  25. marta 1923.
  Beograd je prvi put uključen u sistem medjunarodnog vazdušnog saobraćaja. Avioni kompanije Franko - Rumen sleteli su na pančevački aerodrom, na liniji Pariz-Istanbul.

  9. septembra 1923.
  Poleteo prvi avion na redovnoj noćnoj liniji za Bukurešt. To je bio prvi noćni komercijalni let u istoriji svetskog vazduhoplovstva. Kompanija Franko - Rumen se odlučila na ovo iz praktičnih razloga. Bio je to jedini način da njihov avion na liniji Pariz - Beograd - Bukurešt - Istambul, stigne na poslednje odredište, pre, nego u to vreme famozni luksuzni voz Orijent -ekspres, koji je u isto vreme polazio iz Pariza na istoj destinaciji, ali se, naravno, kretao i noću.

  16. oktobra 1923.
  Osnovana turistička agencija Putnik, prva u nas i jedna od najstarijih u Evropi.
  1924.
  Otpočela sa radom prva srpska fabrika aviona "Živojin Rogožarski A.D." u Knez Danilovoj ulici. Proizvela je nekoliko tipova aviona, a najznačajniji je bio lovac IK-3, koji je svrstavan u najbolje avione tog vremena. Fabrika je radila punim kapacitetom sve do bombardovanja Beograda 1941. godine.
  S pocetka 20 veka _radio10

  Februara 1924.
  Prva emisiona radio-stanica u Jugoslaviji nastala je u Rakovici. Beogradski entuzijasti Mihailo Simić i Dobrivoje Petrović na ručno montiranoj stanici emitovali su probni program. Do 1926. godine kada je prestala sa radom, stanica je imala utvrdjeni program i emitovala je muziku sa ploča tri puta nedeljno.
  25. januara 1927.
  Osnovano prvo Društvo za vazdušni saobraćaj - Aeroput, koje je uspešno radio do početka Drugog svetskog rata. Odlukom nemačkog zapovednika za Srbiju likvidirano je 1943. godine.

  Maja 1927.
  Otvoreno zdanje prvog civilnog pristaništa - Aerodrom Beograd. Zdanje je podignuto na terenu današnjeg Novog Beograda. Sa Aerodroma Beograd (čiji su ostaci vidljivi i danas), poslednji avion je poleteo 1962. godine.
  15. februara 1928.
  Otvorena prva vazdušna linija domaćeg saobraćaja Beograd-Zagreb. Avioni Potez 29 društva Aeroput, poletali su sa prvog stalnog civilnog pristaništa - Aerodroma Beograd.
  Marta 1929.
  Prvi redovni radio program nastao je devet godina posle prvog emitovanja u svetu. Počeo je da se emituje u zgradi SANU. U Beogradu je te 1929. godine registrovan 61 radio prijemnik, a prvi pretplatnik je bio Milutin Dimitrijević.
  1934

  16. decembra 1934.
  Pušten u saobraćaj most kralja Aleksandra I (lančani most) preko Save, kao prvi beogradski drumski most. Podignut je na dva armirano-betonska stuba radjena u srpsko-vizanstijskom stilu. Stubovi su ležali na pilonima a izmedju su bila postavljena čelična užad koja su držala celokupnu konstrukciju mosta. Most je dignut u vazduh 1941. a na njegovom mestu je posle rata izgradjen današnji Brankov most.
  1935.
  Pušten u saobraćaj prvi most preko Dunava - pančevački most. Porušen je u toku Drugog svetskog rata, a na njegovom mestu je izgradjen današnji most na Dunavu.

  1935.
  Uvedena prva autobuska linija za Zemun.

  1936.
  Beograd je proglašen turističkim mestom. Imao je 23 hotela, 433 gostionice, 427 kafana, 412 narodnih kuhinja, 293 zdravljaka, 318 krčmi. U želji za unapredjenjem turizma snimljeno je nekoliko kraćih filmova o Beogradu izradjen reprezentativan turistički plakat i štampan "Vodj po Beogradu".
  3. septembar 1939.
  Održan prvi Gran pri u Beogradu, najveća auto-moto trka u svetu po klasama (danas Formula 1). Trke su se održale oko Kalemegdana uz prisustvo 80 000 gledalaca, a pobednik je bio Italijan Nuvolari. Zanimljivo je da su to bile jedine trke u svetu održane za vreme Drugog svetskog rata, koji je počeo dva dana ranije.
  1. maja 1947. Pojavio se prvi trolejbus na prvomajskoj paradi u glavnom gradu. Prva linija Kalemegdan - Slavija otvorena je 12. juna iste godine.

   Сада је точно Mon Jun 17, 2019 3:49 am