P U T N I K - F O R U M

FORUM PUTNIK
REGISTRACIJA:

*Kako ne bi neko "brljao" po porukama koje ste ostavili i kako biste u potpunosti iskoristili
mogućnosti foruma, morate se registrovati i tom prilikom odabrati za sebe korisničko ime i
lozinku.
*Učešće u radu foruma je besplatno i omogućuje vam sledeće:
* Da postavite novu temu za diskusiju
* Da učestvujete u postojećim diskusijama
* Da uređujete/prepravljate svoje poruke
* Da primate e-mailom obaveštenja kad neko odgovori na vašu diskusiju i teme koje ste odredili.
* Da šaljete lične poruke drugim korisnicima foruma
* Da u kalendar unosite događeje koji su bitni za vas
* Da podesite spisak 'prijatelja' kako biste brzo mogli da vidite ko je od vaših prijatelja
*Osim imena i lozinke neophodno je da upišete i e-mail adresu.
*Unošenjem e-mail adrese
nećete biti 'otvoreni' za neželjene poruke (spam) pošto možete da sakrijete adresu tako da
je onaj ko vam šalje poruku preko ovog foruma ni na koji način ne može otkriti. (Da biste
ovo proverili, možete poslati poruku drugom korisniku foruma.)
Administrator može zahtevati da vam završni deo registracije bude poslat e-mailom, kako bi se uverio da je vaša e-mail adresa važeća i u funkciji.

DOBRODOSLI NA FORUM "Z A H V A LJ U J E M O" NA VASEM PRISUSTVU
P U T N I K - F O R U M

PRIJATAN BORAVAK NA FORUMU PUTNIK ŽELI VAM ADMINISTRACIJA SAJTA I FORUMA Druženje, Upoznavanje, Chat, Zabava,Muzika, Humor,Filmovi, Crtaći, Omoti,Vesti, Vicevi,Oglasi,Zanimljivosti, Igrice, Sport, Programi ...

 Da bi imali odlican pregled Sajta,koristite IE-pretrazivac i rez:1280x800. Da bi vam brze otvarala Index stranica,potrebno vam je minimalna brzina.
(OBAVESTENJE) Nijedan od fajlova na ovom sajtu nisu hostovani na nasem serveru.Linkovi su napravljeni/generisani iskljucivo od samih korisnika. Administratori, vlasnici, sajta http://putnik.serbianforum.info/index.htm Nisu odgovorni za ono sto korisnici pisu ili ostavljaju putem linkova, niti za bilo koje delo korisnika.Nemojte koristiti ovaj sajt za distribuciju ili download bilo kakvog materijala, ukoliko nemate legalna prava za to.Vasa je odgovornost ukoliko dodajete, distribuirate i downloadujete slicne fajlove.

Приступи

Заборавио сам шифру!

Vreme Beograd

Prevision del Tiempo en Belgrado

  Srbe zatiru Tadić i Šijaković ćute!

  Share
  avatar
  lalemile

  Broj poruka : 117
  Poeni : 337
  Reputation : 1
  Datum upisa : 05.10.2009
  Godina : 104

  Srbe zatiru Tadić i Šijaković ćute!

  Порука by lalemile on Wed Dec 23, 2009 10:15 am


  Bruka: Vlast ne reaguje na osnivanje HPC-a
  Srbe zatiru Tadić i Šijaković ćute!
  Sreda - 23.12.2009
  Vlasti Srbije sramno ćute dok se u Zagrebu obnavlja Pavelićev projekat takozvane Hrvatske pravoslavne crkve, čiji je cilj asimilacija preostalih Srba u toj državi posle zločinačke akcije „Oluja“.

  Iako se radi o najdirektnijem kršenju ljudskih prava naših sunarodnika u Hrvatskoj, kojima se negira nacionalna pripadnost, u kabinetu predsednika Borisa Tadića i Ministarstvu vera kažu da se to pitanje njih ne tiče pošto je Srbija sekularna država u kojoj su Crkva i država odvojene!
  Ni mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji obavlja dužnost čuvara trona do izbora novog patrijarha, nije hteo da komentariše osnivanje jedne ovakve organizacije, uz napomenu da je reagovanje na to u nadležnosti vladika SPC koje službuju u Hrvatskoj.
  - Ipak, činjenica je da sve ovo podseća na nastavak projekta iz endehazije - kratko je za „Alo!“ prokomentarisao mitropolit Amfilohije. Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan kaže da osnivanje takozvane HPC ima političku pozadinu.

  - Ako neko i osnuje ovakvu crkvu, ona neće biti legalna - rekao je vladika Jovan za medije.
  U Tadićevom kabinetu juče su bili zauzeti podnošenjem kandidature za EU, ali nam je rečeno da je ovo „ipak crkveni problem, a Srbija je sekularna država“. Sličan odgovor dobili smo iz kabineta ministra vera Bogoljuba Šijakovića.
  - Taj problem nije u nadležnosti Ministarstva vera. Ne bi bilo dobro da se uplićemo u taj problem - rečeno je u Šijakovićevom kabinetu.
  Da situacija s oživljavanjem ovakve nacističke tvorevine nije samo crkveni već i problem srpskog naroda smatra istoričar Čedomir Antić.
  - To je političko, a ne versko pitanje. Postoji zakon u kojem se kaže da je SPC ustanova od velikog nacionalnog značaja. Ne radi se o afirmaciji Crkve, već o zaštiti prava naših sunarodnika - smatra Antić, koji najavu formiranja HPC povezuje sa sličnim pojavama u Crnoj Gori i Makedoniji.
  - Slične ideje javljaju se i na Kosovu sa proglašavanjem srpskih crkava kosovskom baštinom. Zbog toga nije nemoguće da jednog dana osvane i nekakva kosovska pravoslavna crkva. Radi se o organizovanim nacionalnim projektima koji svoje ideje crpu iz komunizma ili fašizma - smatra Antić.
  Poslanik DS-a Srđan Milivojević kaže da je SPC jedna, jedina i nedeljiva i da ima jurisdikciju u svim republikama bivše Jugoslavije.
  - Kako bi izgledalo kada bi neko pokušao da pravi drugu katoličku crkvu u Hrvatskoj ili nekoj drugoj zemlji. Sve slične ideje su završile na groblju istorije - kaže Milivojević.
  Hrvatsku pravoslavnu crkvu 6. aprila 1942. godine formirao je dekretom poglavnik Ante Pavelić, čiji je cilj bilo prikrivanje genocida koji je činjen nad Srbima koji su pre rata činili trećinu stanovništva. Niko od pravoslavaca koji su držali do imena i časti nije se hteo prihvatiti učešća u tom projektu, a većina pravoslavnih sveštenika je već bila pobijena, pa je na čelo te tvorevine stao Rus Germogen, koji je u Zagreb došao posle Oktobarske revolucije. Pavelićeva zamisao nije imala uspeha.


  Katolici: Treba videti o čemu se radi

  Portparol Beogradske nadbiskupije Katoličke crkve Milutin Novaković kaže da je na internetu video pamflet o formiranju Hrvatske pravoslavne zajednice.
  - Ne bismo zasad govorili o tome, pošto nam zvuči prilično senzacionalistički. To je tek u začetku i treba videti kuda će dalje ići - kaže Novaković.

  Ispunili plan Tuđmana

  Srpski narod u Hrvatskoj u proteklom veku pretrpeo je nezapamćen genocid. Od skoro trećine stanovništva posle Jasenovca, „Oluje“ i drugih stratišta, njihov broj se primakao procentu od tri odsto, koliko je Franjo Tuđman ocenio da je „podnošljivo“ za Hrvatsku.

  Kako se smanjivao broj i procenat Srba u Hrvatskoj

  1940. 1991. 2001.
  1.847.000 581.663 201.631
  31% 12,2% 4,5%
  izvor alo

  BEOGRAD - Koalicija udruženja izbeglica u Srbiji apelovala je danas da se državni organi u Hrvatskoj "pozabave" inicijativom za uspostavljanje "Hrvatske pravoslavne crkve" i zaustave "profašističko podzemlje u namerama daljeg zastrašivanja svojih građana srpske nacionalnosti".

  Koalicija u saopštenju navodi da se ova inicijativa pojavila u Hrvatskoj u poslednjih mesec dana "od neidentifikovane grupe ljudi" i da imaju sajt koji "po svome sadržaju falsifikuje istorijske činjenice, širi versku i nacionalnu netrpeljivost, negira postojanje Srba u Hrvatskoj i upotrebljava fašističke simbole iz tzv. Nezavisne države Hrvatske (NDH)".Peticiju potpisalo 16 osoba
  "Jedino Hrvatska", poslednje političko utočište ljudi kao što su Ivić Pašalić, Ljubo Česić Rojs, Anto Kovačević, Milan Kovač te Ivan Vekić, podržavaj ideju da se zabrani delovanje Srpske Pravoslavne Crkve u Hrvatskoj, te da se osnuje Hrvatska Pravoslavna Crkva, prenosi hrvatski portal Indeks.hr .

  Naime, na službenim stranicama stranke, tačnije na forumu koji je rezervisan za vesti oko delovanja stranke, osvanuo je poziv na potpisivanje peticije.

  "Srpska pravoslavna crkva širi mržnju i nacionalnu netrpeljivost. Hrvatska pravoslavna crkva potrebna je za sprečavanje daljnjeg delovanja produžene četničke ruke u Hrvatskoj, te kako bi se sprečilo huškanje Srba od popova SPC na Hrvate koje je opet započelo", stoji u pozivu za potpisivanje peticije koju je u dva meseca, u skladu sa popularnošću stranke "Jedino Hrvatska", potpisalo svega 16 "lica".


  U saopštenju Koalicije, koju čini 48 izbegličkih udruženja, podseća se da ideja o "Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi" nije nova i da je nastala u krilu frankovačke ideologije koju je kasnije preuzela Pavelićeva nacistička NDH kao deo genocidnog uništavanja Srba u Hrvatskoj i BiH.

  Danas, kad su države i narodi bivše SFR Jugoslavije na pragu integracije u EU i kad je zahtev vremena da normalizuju odnose i uspostave saradnju, inicijativa o pravljenju Hrvatske pravoslavne crkve nije ništa drugo nego opstrukcija tog neminovnog procesa", dodaje se u saopštenju.

  Današnja Evropa, kako se navodi, sagrađena je na temeljima i vrednostima antifašizma, pa se ova "profašistička i pronacistička inicijativa usmerena na negaciju Srba u Hrvatskoj i njihov nestanak" ne može okvalifikovati nikako drugačije nego kao štetni istorijski anahronizam suprotan evropskim vrednostima.

  "Apelujemo na državne organe Hrvatske da se u skladu sa postojećim krivičnim zakonom pozabave ovom nakaradnom i anticivilizacijskom inicijativom i zaustave profašističko podzemlje u namerama daljeg zastrašivanja svojih građana srpske nacionalnosti", kaže se u saopštenju.

  U Ogulinu je pokrenuta inicijativa za osnivanje, kako je navedeno, "Hrvatske pravoslavne zajednice", koja ne bi imala ništa sa Srpskom pravoslavnom crkvom i koja bi imala svoju - autokefalnost.

  Na plakatu "inicijativnog odbora" koji je objavljen u hrvatskim medijima, naslikana je karta Nezavisne Države Hrvatske, odnosno Hrvatske koja uključuje i BiH, a tu su i šahovnica i krst, te slika Nikole Tesle.
  izvor srna

  BRUKA I SRAMOTA OD STRANE VLASTI I NASE CRKVE DA CUTE NA OVU TEMU!


  _Putnik_   Сада је точно Sun Jan 20, 2019 7:28 am