P U T N I K - F O R U M

FORUM PUTNIK
REGISTRACIJA:

*Kako ne bi neko "brljao" po porukama koje ste ostavili i kako biste u potpunosti iskoristili
mogućnosti foruma, morate se registrovati i tom prilikom odabrati za sebe korisničko ime i
lozinku.
*Učešće u radu foruma je besplatno i omogućuje vam sledeće:
* Da postavite novu temu za diskusiju
* Da učestvujete u postojećim diskusijama
* Da uređujete/prepravljate svoje poruke
* Da primate e-mailom obaveštenja kad neko odgovori na vašu diskusiju i teme koje ste odredili.
* Da šaljete lične poruke drugim korisnicima foruma
* Da u kalendar unosite događeje koji su bitni za vas
* Da podesite spisak 'prijatelja' kako biste brzo mogli da vidite ko je od vaših prijatelja
*Osim imena i lozinke neophodno je da upišete i e-mail adresu.
*Unošenjem e-mail adrese
nećete biti 'otvoreni' za neželjene poruke (spam) pošto možete da sakrijete adresu tako da
je onaj ko vam šalje poruku preko ovog foruma ni na koji način ne može otkriti. (Da biste
ovo proverili, možete poslati poruku drugom korisniku foruma.)
Administrator može zahtevati da vam završni deo registracije bude poslat e-mailom, kako bi se uverio da je vaša e-mail adresa važeća i u funkciji.

DOBRODOSLI NA FORUM "Z A H V A LJ U J E M O" NA VASEM PRISUSTVU
P U T N I K - F O R U M

PRIJATAN BORAVAK NA FORUMU PUTNIK ŽELI VAM ADMINISTRACIJA SAJTA I FORUMA Druženje, Upoznavanje, Chat, Zabava,Muzika, Humor,Filmovi, Crtaći, Omoti,Vesti, Vicevi,Oglasi,Zanimljivosti, Igrice, Sport, Programi ...

 Da bi imali odlican pregled Sajta,koristite IE-pretrazivac i rez:1280x800. Da bi vam brze otvarala Index stranica,potrebno vam je minimalna brzina.
(OBAVESTENJE) Nijedan od fajlova na ovom sajtu nisu hostovani na nasem serveru.Linkovi su napravljeni/generisani iskljucivo od samih korisnika. Administratori, vlasnici, sajta http://putnik.serbianforum.info/index.htm Nisu odgovorni za ono sto korisnici pisu ili ostavljaju putem linkova, niti za bilo koje delo korisnika.Nemojte koristiti ovaj sajt za distribuciju ili download bilo kakvog materijala, ukoliko nemate legalna prava za to.Vasa je odgovornost ukoliko dodajete, distribuirate i downloadujete slicne fajlove.

Приступи

Заборавио сам шифру!

Vreme Beograd

Prevision del Tiempo en Belgrado

  МАСОНЕРИЈАТА ВО МАКЕДОНИЈА

  Share
  avatar
  Ambasador
  Admin
  Admin

  Broj poruka : 205
  Poeni : 573
  Reputation : 2
  Datum upisa : 04.09.2009
  Godina : 40
  Lokacija : Makedonija

  МАСОНЕРИЈАТА ВО МАКЕДОНИЈА

  Порука by Ambasador on Fri Jan 29, 2010 5:06 am

  МАСОНЕРИЈАТА ВО МАКЕДОНИЈА: МИТОЛОГИЈА И ИСТОРИСКИ ЗАСНОВАНА ХРОНОЛОГИЈА


  Историјатот (во најшироката смисла на зборот) на македонската масонерија ја споделува глобалната судбина на светската масонерија: постојано наликува на сон, на треперење на човековата фантазија меѓу историските факти и мистификацијата. Како и врз примерот на највидливите светски струи и движења на масонеријата, и кај нас, во Македонија доста тешко се разликува границата на која историјата поминува во мит. Со самото тоа што Македонија има библиски “сертификат”, со самото тоа што апостол Павле се поврзува со патешествие низ земјата на Македонците, севкупниот библиски митски изворник на масонеријата се става во погон: ако првите масони, според извесни митолошки ориентирани масонолози биле првите библиски јунаци, тогаш е неверојатно зрното на масонеријата да не било посеано и во една библиска земја, уште од најраните прапочетоци.

  Колку за засилување на мистериите и интригантноста: на патот Кичево – Битола, од левата страна, се двои пат кој води кон манастирската црква “Света Богородица”. Ретко кој се решава да скршне од патот и да се искачи во планината, за да го посети храмот (инаку изграден од беспрекорно изделкани и полирани бели камења, за кои и најстарите жители велат дека не се од тука и дека се носен од далеку!). Оние кои биле таму, веројатно знаат: на фрескописот на црквата фрапантно делуваат “украсите” кои им се “придодадени” на апостолоте – тоа се ексклузивните масонски симболи, меѓу кои, како што е познато, аголникот, шестарот, пламената ѕвезда или севидливото око сместено во пирамида се доминантни на површината на фреските!

  И не само таму: масонски симболи има расеано насекаде по територијата на Македонија (најмногу крај храмовите, кои биле природно собиралиште за масонеријата поради преданоста кон Врниот принцип – Бог, но и поради уметноста на ѕидањето величествени, божји градби!). За таквата појава постојат низа целосно реални објаснувања: невозможно е во една земја на мајстори-ѕидари кои го подигнале Балканот во архитектонско-градежна смисла, земја на ѕидарски тајфи (особено во западниот, мијачки дел), фрескосликари (живописци) и копаничари кои биле славни на целиот полуостров (сето тоа се “геометриски”, “архитектонски” занаети), да немало жива врска најпрвин со физичката масонерија (делкање камен и каменорезништво), а потем и со спекулативната, метафизичка масонерија.

  Овие живи претпоставки на македонската фантазија имаат една заедничка точка: подеднакво се вистинити колку и лажни, додека не се докаже едно од двете. Можно е таа мистика да се прошири и до првите европски векови по ренесансата, па дури и до средниот век, за да се сврзе со таканареченото богомилско движење (теза храбра и нагласуваме – неиспитана!) Кои всушност биле тие “еретици” што биле првите “дисиденти” од црквата, кои биле тие богомили кои гледале “пореално” на светот, тврдејќи дека во него има и огромно количество зло несвојствено за Бога? Кои биле тие “отпадници” од верата што биле “ѓаволови службеници” (зарем денес неупатените не го говорат истото за масоните?!), но кои, парадоксално, не го негирале постоењето на Бога, туку само укажувале и на злото за кое барале објаснение и лек?!

  Дури и да не е точна, таа теза стои како предизвик пред светските и македонските масонолози, со оглед на тоа дека богомилството поникнало среде Балканот, во добар дел токму на теренот на денешна Македонија!

  Она севидливо око од црквата “Света Богородица” - Кичевско гледа немо и ден-денешен во нас, без да ни ја соопшти тајната на корените на македонската масонерија. За тоа допрва ќе се пишуваат книги и ќе се прават истражувања. Можно е и во овој случај, случајот со масоните, Македонија да се појави како непресушна ризница, исто како што се појави како уникатен светски археолошки резерват!

  ************************************************************************************************
  Слободно зидарство у Македонији: митологије и историјски На Хронологија


  Историја (у најширем смислу) од македонскиот деле Масонерије глобална судбина света Масонерије: увек као сан, искрицу људске маште између историјских чињеница и мистификацијата. Као пример највидливите глобалне токове и покрета слободног зидарства, као и овде, у Македонији, веома тешко разликовати граница која прелази у историју, мит. С обзиром да Македонија има греха "сертификат", са само апостол Павле су повезани са путовање кроз земљу Македонаца, укупне библијска митска изворник слободног зидарства је пуштена у рад: ако је први Мејсон, према неким митолошким оријентисани масонолози су први Библијски јунаци , онда је вероватно зрно слободног зидарства да буде засађено у библијске земље, од најранијег прапоцхетоци.

  Како да ојача и мистерије интригантноста: пута Кичево - Битољ, са леве стране су раздвојене стаза која води до цркве манастира Св. Пар одлучује да скрсхне путу и успон планине да посете храм (изграђен од стране иначе савршено резбареног камење и полирани бели, који су најстарији становници кажу да су овде и одведени из!) . Они који су били тамо, вероватно свесни фреске цркве упечатљива акт "украсима" које су "сусједне" Апостолова - то искључиво масонски симболи, као што је познато, аголникот, компас, звезда или пламената севидливото ока налази пирамиде су доминантни на површини фреске!

  И не само тамо, постоји масонски симболи свуда расеано територијата на Македонија (углавном у близини храмова, који су природни прикупљања слободног зидарства, јер Врниот залагање за принцип - Бога, али и због уметности дзидањето величанствен, Божија грађевина!). За такве појаве постоји низ потпуно реално објашњење: то је немогуће у земљи мајстора креатори гнијездо ко Уплоадед Балкана у архитектонске конструкције сврхе, земља дзидарски тајфи (посебно на западу, мијацхки део), фреско сликара (уметника) и дрвета који су били познати царверс цео хемисфери (сви су "геометријске", "архитектонска" заната), нису живели на првом физичком Масонерије (делкање камен каменорезнисхтво), а затим са спекулативната метафизички Масонерије.

  Ове претпоставке жив македонски фантазије имају једну заједничку тачку: обе су истините као лажна док се не докаже један од два. Могуће је да мистични да се продужи на првим вековима после европске ренесансе, па чак и средњег века, да буде повезан са тзв Богомил покрета (подебљано тезе и стреса - неиспитана) Оно што су они заправо били "јеретици" који су били на првом месту! " дисиденти из цркве, који су они који су Богомили "реалније" у свету, тврдећи да је огромна количина зла несвојствено за Бога? Ко су ти "отпадници" од вере били "слуге ђавола" (Данас неупатените не говоре исто за масони), Али? Које, парадоксално, није порицао постојање Бога, али је истакао и зло што је тражио објашњење и лек?

  Чак и ако није истина, она је теза стоји као изазов пред светом и македонски масонолози, с обзиром да Богумили поникнало сред Балкана, добрим делом управо на тлу данашње Македоније!

  Шта севидливо око цркве "- Киево и тихо гледа овај дан са нама, без нас, рекао је тајна корени македонске Масонерије. Дакле, још увек ћете бити писање књига и прављење њихових истраживања. То је могуће у овом случају, случају масони, Македонија се појављује као непресусхна ризници, баш као што се појављују као јединствен археолошки резерват свету!

   Сада је точно Sun Jan 20, 2019 7:20 am