P U T N I K - F O R U M

FORUM PUTNIK
REGISTRACIJA:

*Kako ne bi neko "brljao" po porukama koje ste ostavili i kako biste u potpunosti iskoristili
mogućnosti foruma, morate se registrovati i tom prilikom odabrati za sebe korisničko ime i
lozinku.
*Učešće u radu foruma je besplatno i omogućuje vam sledeće:
* Da postavite novu temu za diskusiju
* Da učestvujete u postojećim diskusijama
* Da uređujete/prepravljate svoje poruke
* Da primate e-mailom obaveštenja kad neko odgovori na vašu diskusiju i teme koje ste odredili.
* Da šaljete lične poruke drugim korisnicima foruma
* Da u kalendar unosite događeje koji su bitni za vas
* Da podesite spisak 'prijatelja' kako biste brzo mogli da vidite ko je od vaših prijatelja
*Osim imena i lozinke neophodno je da upišete i e-mail adresu.
*Unošenjem e-mail adrese
nećete biti 'otvoreni' za neželjene poruke (spam) pošto možete da sakrijete adresu tako da
je onaj ko vam šalje poruku preko ovog foruma ni na koji način ne može otkriti. (Da biste
ovo proverili, možete poslati poruku drugom korisniku foruma.)
Administrator može zahtevati da vam završni deo registracije bude poslat e-mailom, kako bi se uverio da je vaša e-mail adresa važeća i u funkciji.

DOBRODOSLI NA FORUM "Z A H V A LJ U J E M O" NA VASEM PRISUSTVU
P U T N I K - F O R U M

PRIJATAN BORAVAK NA FORUMU PUTNIK ŽELI VAM ADMINISTRACIJA SAJTA I FORUMA Druženje, Upoznavanje, Chat, Zabava,Muzika, Humor,Filmovi, Crtaći, Omoti,Vesti, Vicevi,Oglasi,Zanimljivosti, Igrice, Sport, Programi ...

 Da bi imali odlican pregled Sajta,koristite IE-pretrazivac i rez:1280x800. Da bi vam brze otvarala Index stranica,potrebno vam je minimalna brzina.
(OBAVESTENJE) Nijedan od fajlova na ovom sajtu nisu hostovani na nasem serveru.Linkovi su napravljeni/generisani iskljucivo od samih korisnika. Administratori, vlasnici, sajta http://putnik.serbianforum.info/index.htm Nisu odgovorni za ono sto korisnici pisu ili ostavljaju putem linkova, niti za bilo koje delo korisnika.Nemojte koristiti ovaj sajt za distribuciju ili download bilo kakvog materijala, ukoliko nemate legalna prava za to.Vasa je odgovornost ukoliko dodajete, distribuirate i downloadujete slicne fajlove.

Приступи

Заборавио сам шифру!

Vreme Beograd

Prevision del Tiempo en Belgrado

  Najstariji automobil u Srbiji!

  zajebant
  zajebant
  Admin
  Admin

  Broj poruka : 488
  Poeni : 1214
  Reputation : 3
  Datum upisa : 02.09.2009
  Godina : 55
  Lokacija : Srbija,Beograd

  Najstariji automobil u Srbiji! Empty Najstariji automobil u Srbiji!

  Порука by zajebant on Thu Nov 18, 2010 8:32 pm

  Najstariji automobil u Srbiji! 3998_110
  TROTOČKAŠ - Kraj 19. veka opšte je poznat kao period prelaska sa bicikla na modernije prevozno sredstvo - automobil. “Marot” je verovatno jedini automobil na svetu koji je proizveden u fabrici bicikala (1897, Francuska). Na beogradskom asfaltu našao se zahvaljujući poznatom gradskom trgovcu Simi Ćirkoviću, a kako je završio u šupi jednog seljaka u Grockoj može samo da se nagađa.
  - Sima je bio trgovac iz Beograda koji je stalno uvozio neke poljoprivredne mašine iz Beča. Ovaj automobil je verovatno dobio kao kompenzaciju. To je bilo vreme kada prvi automobil na svetu nije ni dobio konačan oblik. Ja sam ga pronašao u delovima, kod jednog seljaka u Grokcoj koji nije znao šta se nalazi u njegovoj šupi. Prepoznao sam ga po potpisu na ramu, gde i dalje piše ime fabrike i njena adresa - priča Petković, vlasnik jedne od najvrednijih kolekcija oldtajmera na Balkanu.
  Najveća vrednost ovog simpatičnog trotočkaša je lagani motor, koji je karakterističan po zvuku.
  - Štekće kao mitraljez. To je prvi motor koji je mogao da napravi više od 100 obrtaja. Kao gorivo može da koristi i petrolej i benzin, a prvi je sa baterijskim paljenjem u istoriji - objašnjava Petković napominjući da je popularni “marot” i dalje u voznom stanju.
  Vožen je u Francuskoj i Engleskoj, njegovo pojavljivanje bilo je prava revolucija, jer je došao kao proizvod razmišljanja na temu “kako pokrenuti bicikl bez verglanja nogama”. Ima 1,5 konjsku snagu, nema kvačilo, a motor se startuje obrtanjem pedala koje takođe postoje kao deo ovog čuda s kraja pretprošlog veka. Pojavom “mercedes simpleksa” na berlinskom salonu 1903. godine “marot” doživeo čudesnu sudbinu da za samo nekoliko godina nakon što je proizveden, polako krene u istoriju.

  Samo dva modela “marot gardona” na svetu
  RETKOST - Muzej automobila Beograda poseduje jedan od svega dva modela “marot gardona” u svetu. Drugi “marot” čuva se u muzeju u Jorku. Eksponat koji se nalazi u Beogradu od originala se razlikuje po tome što ima klupu za sedenje od jasena, koja je dodata zbog toga što je karoserija počela da truli.   Сада је точно Mon Jun 17, 2019 2:36 am